STEM-partnerschappen in Vlaanderen
VLAIO
De Vlaamse Regering wil de interesse in Vlaanderen rond wetenschap en technologie versterken. VLAIO heeft van de Vlaamse Regering de opdracht gekregen om diverse initiatieven rond STEM te versterken. Meer kunt u lezen via STEM@VLAIO.
Andere STEM-partnerschappen
10 STEM-partnerschappen maken Vlaamse jeugd warm voor STEM
Meer info over deze STEM-partners
STEM-academie
De STEM-academie kadert binnen het STEM-actieplan van de Vlaamse overheid.
Met het STEM-actieplan wil de Vlaamse overheid de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek in vrijetijdsverband stimuleren. Zo hoopt men meer jongeren aan te sporen om te kiezen voor een beroep in deze sector. Eén van de concrete acties in het STEM-actieplan is de oprichting van de STEM-academie. In de STEM-academie worden de organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten verzameld.
De STEM-academie wordt gecoördineerd door Technopolis®. Door al deze buitenschoolse STEM-activiteiten te bundelen op de portaalsite www.stem-academie.be wordt een groter publiek en meer potentiële deelnemers bereikt. Daarnaast probeert de STEM-academie nieuwe activiteiten op te starten, zodat nog meer kinderen kunnen deelnemen aan een STEM-activiteit in hun regio.
Technische richtingen zitten in de lift
Vlaanderen stoomt zich klaar voor kenniseconomie en arbeidsmarktnoden 2020 met concrete STEM-strategie.
De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al vele jaren met een structureel tekort aan technische en exact wetenschappelijke profielen. Dat zelfs in crisistijden de vacatures niet ingevuld geraken, is een duidelijk signaal dat er te weinig technisch geschoolden uitrollen uit het secundair en hoger onderwijs. De Vlaamse Regering pakt deze problematiek aan en heeft daarom in 2012 het STEM-actieplan (Science, Technology, Engineering, Mathematics) opgezet om meer mensen te doen kiezen voor een loopbaan in exacte wetenschappen en techniek. Onderwijsminister Smet neemt de coördinatie van dit strategisch interministerieel plan op zich.
Onafhankelijke experts formuleren in het STEM-platform aanbevelingen die vervolgens structureel en vanuit een gemeenschappelijke visie aangepakt worden door minister-president Peeters, viceminister-president Lieten, en ministers Smet en Muyters. Vanmiddag, vrijdag 13 september, werden zowel de aanbevelingen als de concrete actieplannen toegelicht die Vlaanderen tegen 2020 optimaal paraat maken voor de kenniseconomie en de arbeidsmarkt.
Meer lezen? Klik dan hier.